joi, 26 ianuarie 2012

Romantism parlamentar ?

Probabil, nici iniţiatorii acestei extra reuniuni parlamentare, cei doi lideri ai Opoziţiei, domnii Ponta şi Antonescu, nu sperau la minuni de la acea şezătoare politicianistă, dar, în opinia domniilor lor, respectiva sesiune "dădea bine" la poporul supărat care manifesta, pentru diverse pricini, în unele oraşe ale patriei şi, în mod special, în Piaţa Universităţii. A fost, din nefericire pentru firavele speranţe ale poporului revoltat, o nouă actiune de partid bifată de către fruntaşii opozanţi. Totuşi, din noianul vorbelor rostite, mai mult sau mai puţin patetic sau răstit, de la tribuna Parlamentului, cuvântul unui deputat, Marian Săniuţă,al cărui partizan înfocat mărturisesc a nu fi, pare a fi ridicat pulpana rochiei sub care se iţesc o mare parte a cauzelor nemulţumirilor exprimate prin pieţele publice de diverşii protestatari,cauze care duc pe tărâmul economiei noastre băştinaşe.Cum, din numeroasele piepturi de nemulţumiţi care populează manifestaţiile stradale strigăturile de "jos!" le-au estompat, până la dispariţie, pe cele de "sus,munca!" o parcurgere a stenogramei a cuvântului amintitului deputat, Săniuţă, la şedinţa sesiunii extraordinare parlamentare ar desluşi unele taine.

  
Extras din stenograma şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 23 ianuarie 2012
Domnul Marian-Florian Săniuţă:
Vă mulţumesc.
Domnule Preşedinte al Senatului,
Doamnă Preşedinte a Camerei,
Domnule Premier,
Stimaţi colegi,
Soluţia pentru rezolvarea problemelor românilor şi României este soluţia economică. Răspunsul la doleanţele românilor exprimate în toată ţara stă în rezolvarea problemelor economiei româneşti şi, deci, ale fiecăruia dintre noi.
Cât timp România va rămâne pe ultimele locuri în Europa la performanţă economică, românii vor fi nemulţumiţi. Şi au de ce. Pentru că din ’90, clasa politică românească nu a rezolvat această problemă a performanţei economice aducătoare de bunăstare.
România a coborât pe locul 77 în 2011, în topul competitivităţii globale, din 142 de state. Pentru comparaţie, Ungaria este pe locul 48, Polonia pe locul 41, iar Estonia pe locul 33.
La nivelul Uniunii Europene, la acelaşi indicator România se plasează pe locul 26 din 27 de ţări, fiind devansată doar de Grecia.
În ceea ce priveşte productivitatea muncii, România se situează pe penultimul loc în Uniune, în funcţie de mărimea acestui indicator. Am înregistrat 39% faţă de media europeană în 2005, 40% în 2006, 47% în 2010. Ca un paradox, sau ca un trist adevăr, cu acelaşi număr de angajaţi, producem de 10 ori mai puţin decât americanii şi de 3 ori mai slab decât ungurii. Iar faţă de media europeană, spre exemplu, productivitatea muncii în Germania este de 105%, în Franţa de 115%, iar mergând în blocul ţărilor foste socialiste, Ungaria – 70%, Slovenia – 81%, Cehia – 76%, Slovacia – 82%, iar Polonia – 66%.
În ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor, România înregistrează un PIB per capita de 45% din media PIB-urilor europene în 2010. Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia depăşesc media cu valori între 35 până la 10%.
În ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor în valoare absolută, România înregistrează circa 6.500 de euro pe locuitor şi pentru comparaţie, fostele ţări socialiste:
·       Cehia - 14.200 euro,
·        Estonia -12.000 euro,
·        Letonia -10.200 euro,
·        Polonia -9.500 euro,
·        Slovenia -18.400 euro,
·        Slovacia -11.900 euro,
·        Ungaria – 10.600 euro.
 
 
În ceea ce priveşte numărul de ore lucrate pe săptămână:
·       Turcia – 53,2 ore,
·        Marea Britanie – 42,8 ore,
·        Germania – 41,8 ore,
·        România – 40,9 ore,
·        Franţa - 41,1 ore,
·        Ungaria - 40,7 ore,
·       Cehia – 42,6 ore,
·        Polonia – 42,4 ore,
·        Bulgaria – 41,7 ore.
Tristul adevăr, stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor, domnule prim-ministru, este că nu mai putem continua să fim lanterna roşie a Europei şi că nu mai putem munci ca în Est şi trăi ca în Vest.
Toate aceste statistici arată în mod clar care este cheia rezolvării problemelor românilor, pe care ei ni le spun în piaţă, dincolo de criza care ne bate iar la uşă. Iar rezolvarea este rezolvarea economică. Cei 9 ani din 20 postdecembrişti de creştere economică nu sunt îndeajuns pentru a depăşi decalajele economice care ne separă de centrul şi de vestul Europei. De aceea, mai puţină performanţă a însemnat şi mai puţini bani, mai puţin consum, mai multă sărăcie, alocări insuficiente pentru educaţie, sănătate, cultură, armată, poliţie, protecţie socială.
Cu alte cuvinte, toate acestea sunt motive de nemulţumire. Plătim tribut în continuare politicii de „stop and go” pe care am practicat-o la fiecare schimbare de ciclu politic. Avem în continuare un excedent de consum şi deficit de competitivitate care să satisfacă cererea de consum de pe piaţa internă. Există resurse limitate, dar avem dorinţe, ambiţii nelimitate, mai ales în spectrul politic.
De aceea, domnule premier, este nevoie să repunem în limite fireşti producţia şi consumul în România, să punem acolo unde îi este locul competitivitatea economică, şi nu sa fim  pe ultimele două locuri din Uniunea Europeană, să repunem proprietatea şi respectarea proprietăţii acolo unde trebuie, ca fundament al economiei în care noi am intrat în 1990.
De asemenea, trebuie să o spunem clar: avem un deficit de capitalism sănătos, care este sufocat de capitalismul de stat care generează distorsiunea fenomenului economic - grupuri de interese, băieţi deştepţi şi corupţie - şi respectiv înregistrăm un excedent de mentalitate socialistă, egalitaristă neperformantă.
Soluţii:
-încurajarea creşterii consumului în perioada următoare,
-reducerea de TVA poate reprezenta o variantă;
-aplicarea unui sistem de taxe indirecte care să compenseze colectarea la buget de TVA,
-supraimpozitarea luxului şi a proprietăţilor,
-scăderea CAS pentru a pune forţa de muncă în situaţia de competitivitate şi atragerea de noi investitori,
-renunţarea la cota unică;
 şi, în sfârşit, ajutoare de stat direcţionate exclusiv către ramurile motor ale economiei naţionale.
Vă cer, domnule premier, în numele cetăţenilor care m-au ales, să aveţi urgent pe masa de lucru un Plan naţional de dezvoltare a economiei naţionale, de susţinere a dezvoltării capitalului autohton, de creştere a competitivităţii şi de creare a locurilor de muncă în aşa fel încât să putem să depăşim deficitele care ne separă de centrul şi vestul Europei.
Vă cer, domnule premier, să aveţi în vedere elaborarea unui Plan naţional de apărare a monedei noastre pentru anul 2012, care urmează. Şi, nu în ultimul rând, vă rog, domnule premier, să aveţi în vedere elaborarea Programului naţional de promovare a oportunităţilor de investiţii în România. Cine va rezolva, măcar în parte, această grea ecuaţie, va putea să meargă în faţa Ţării pentru a-i cere votul şi pentru a o guverna.
Închei şi vă mulţumesc pentru oportunitatea de a-mi fi dat cuvântul, parafrazându-l pe Barack Obama: <<Să ne ridicăm, să ne ştergem de praf şi să muncim pentru a construi România>>.

Niciun comentariu: