duminică, 29 ianuarie 2012

Prăvălia cu democraţi

Pare-se că, mai ieri,pe la noi, pe meleagurile mioritice, s-a dat startul "daciadei". O "daciadă" mai cosmetizată, mai "euro",al cărui ţel este atragerea a cât mai multor favoruri din tabăra societăţii civile autohtone.
Cum era şi normal, primul care s-a lansat în cursa de alintare a orgoliului, de altfel, greu de ostoit, al membrilor de seamă ai societăţii civile a fost preşedintele Traian Băsescu, ultima sa ieşire la rampă având şi o componentă dulceag-împăciuitoare faţă de elitele noastre care populează spaţiul, cel puţin declarativ, cu o poluare politică suprasaturată. Bineînţeles că, vigilenţi cum îi ştim, nici liderii celor două mari partide ale Opoziţie, domnii Ponta şi Antonescu, nu au ratat startul şi, mai tovărăşeşte, fără prea multe dulcegării, au ieşit pe piaţă cu o proclamaţie către mulţimea organizaţiilor nonguvernamentale, binecunoscutele ONG-uri, ce sălăşluiesc, mai mult sau mai puţin, cu spor prin bătătură. Şi, fiind cei doi lideri în Opoziţie, adică fără mare dare de mână,  programul prezentat amintitelor ONG-uri musteşte de promisiuni, mai mult decât tentante. Mai pe româneşte, dacă fostul candidat la Cotroceni, Mircea Geoană, promitea, în caz de izbândă electorală, câte 25.000 de euro românolor reveniţi de pe meleagurile străine, iar auto-visatul viitor preşedinte, Dan Diaconescu, promite, tot în caz de înscăunare a sa la Cotroceni, câte 20.000 de euro pe cap de român, nici domnii Ponta şi Antonescu nu s-au lăsat mai prejos şi le-au promis ONG-urilor "de bine" că, după victoria finală în bătălia cu "dictatura" şi preluare jilţurilor de la Palatul Victoria şi Cotroceni, peste respectivele organizaţii, dacă vor fi "orientate",  se vor revărsa mulţimi de fonduri guvernamentale.Cum era de aşteptat, majoritatea şefilor ONG-urilor au reacţionat dur la o asem,enea manieră de racolare şi punerea sub o viitoare pulpană financiar- guvernamentală a organizaţiilor cu pricina. Mai ales că, din moment de este finanţată de la Guvern, o asemenea organizaţie, pe lângă pierderea oricărei brume de independenţă şi echidistanţă, îşi pierde statutul neguvernamental şi se transformă într-o organizaţie guvernamentală. Dar, pe lângă refuzul exprimat majoritar de a transforma ONG-urile în simple prăvălii guvernamentale a trebuit să iasă în evidenţă şi stridenta şi "echidistanta" voce a şefului unui ONG cu pretenţii feciorelnice, trecută, totuşi, prin divererse iatacuri de politice, ingenua "Pro Democraţia", distinsul Cristian Pârvulescu "salutând" cu voioşie propunerea celor doi şefi ai Opoziţiei. Atitudinea şefului "Pro Democraţia"  o fi fost o
 surpriză poate pentru neiniţiaţi sau pentru naivi deoarece, pentru destui observatori ai vieţii politice autohtone, încă nu s-au şters diligenţele "total dezinteresate" ale liderului "ProDemocraţia" în articularea unui sistem de vot, implementat la scrutinul din 2008, în urma căruia au acces în Parlament deputaţi şi senatori, în destule cazuri liberali, de pe locurile 2 şi 3, printre fericiţii beneficiari fiind, coincidenţă, actualul şef al PNL şi candidat la prezidenţialele din 2014, domnul Antonescu, sau fostul şef al PNL, al Guvernului şi al consilierei guvernamentale Pârvulescu, soţia şefului "Pro Democraţia", actualul deputat Tăriceanu. Aşa încât, în numele "democraţiei", niciun ban în plus nu strică, mai ales dacă vine de la prieteni. Mai rămâne doar ca amicii respectivi să ajungă la borcanul cu miere la care visează de atât amar de vreme.

Niciun comentariu: